Aggódom a környezetért. Hogyan segíthet a vegetáriánussá válás?

2021.06.28 / Balázs / 3 perc olvasnivaló

A hús előállítása sokkal jelentősebb negatív hatással van a környezetre, mint valószínűleg bármely más iparág. Az elmúlt 300 évben az Egyesült Államokban a fák több mint felét kivágták az óriási kukorica-, szójabab-, zab-, fű- és szénaföldekért cserébe, amelyeket elsősorban az állatállomány etetésére használnak.

Ezen túlmenően az Egyesült Államokban jelenleg a szarvasmarha-tenyésztésre használt területek legeltetett állatállomány jelentette a talajerózió és az elsivatagosodás legfőbb okát, amelynek során egy terület sivataggá válik. A szarvasmarha- és juhállományok túlzásba vitele a nyugati tartományokban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban minden egyéb oknál több növényfaj megszűnjön.

Az olcsó marhahús iránti kereslet a közép-amerikai esőerdőkre terelte a környezet pusztítását, ahol hozzájárult az erdőirtáshoz, a fajok kihalásához és a biológiai sokféleség nagyobb mértékű csökkenéséhez, mint bármely más tevékenység a világ ezen a részén. A trópusi esőerdők a Föld oxigénjének jelentős részét adják, a bolygó szárazföldi növényzetének döntő részét képezik, és több növény- és állatfajnak adnak otthont, mint bárhol másutt a Földön. Minden hektár elpusztításával újabb fajokat fenyeget a kihalás és növekszik a szén-dioxid-szennyezés, ami tovább növeli a globális felmelegedés problémáját. Ugyanakkor a légkörben elrabolják az oxigént, amelyet ez a növényzet generált volna.

Az állattenyésztés hatalmas mennyiségű vizet használ fel, különösen a takarmánynövények termesztésérem öntözéshez. Ezenkívül a műtrágya, a növényvédő szerek, a gyomirtó szerek és az állati hulladékok elfolyása mind súlyos szennyezi a vzeket. Az állati ürülékeket és a műtrágyákat okolják az Egyesült Államok folyói által kibocsátott nitrogén és foszfor nagy százalékáért. Ezenkívül az állatállomány által évente előállított több millió tonna újrafeldolgozatlan hulladék – amely lényegesen töményebb, mint a háztartási nyers szennyvíz – általában kezeletlenül végzi a felszíni és talajvízben egyaránt. Élelmiszer-választásunk egyszerű megváltoztatásával jelentős pozitív hatással lehetünk környezeti jövőnkre.


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

A hús valódi ára?

2021.04.10 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód