A húsfogyasztás rombolja a környezetet

2021.02.26 / Balázs / 4 perc olvasnivaló

Az Egyesült Királyságban működő Chatham House agytröszt új jelentéséből kiderült, hogy nemcsak a hús- és tejiparnak tulajdonított üvegházhatású gázkibocsátás szerepel a listán (és nem jó értelemben), de a legtöbb fogyasztónak fogalma sincs,  e termékek fogyasztása milyen hatással van a bolygóra.

Az állattenyésztési ipar nagyon keményen dolgozik azon, hogy folyamatosan több húst és sajtot vásároljunk, elrejtve az állati termék előállításával járó kegyetlenséget.

A tanulmány 12 000 embert kérdezett meg 12 országban, és kiderült, hogy az emberek csupán 29 százaléka tekintette a hús- és tejtermelést az éghajlatváltozás fő hozzájárulójának. Körülbelül 64 százalék a közlekedési kipufogógáz-kibocsátást nevezte meg fő tényezőként.

De függetlenül attól, hogy az információs szakadék hol jelentkezett, Chatham House tanulmánya azt mutatja, hogy amikor értékelni kell, hogy cselekedeteink hogyan hatnak a bolygóra, az emberek többsége rossz helyen keres. Míg az energiafelhasználás csökkentése és a hatékonyabb szállítási módokra való váltás hihetetlenül eredményes módszer a bolygónkra gyakorolt ​​hatás csökkentésére, a Chatham House megállapításai szerint, ha nem kezdjük el csökkenteni a hús- és tejtermék fogyasztást , akkor a felmelegedés visszafordíthatatlanul nő.

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései szerint az állattenyésztés felelős az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának 14,5 százalékáért , míg más szervezetek, mint például a Worldwatch Institute, becslések szerint ez akár 51 százalék is lehet . Az erdőirtás között , amely helyet ad a legeltetési szarvasmarháknak, és olyan növények termesztésére , amelyekből állattakarmány lesz, az állatokhoz kapcsolódó kibocsátásokkal és a létesítmények tényleges működtetésével párosulva nem lehet figyelmen kívül hagyni az állattenyésztési ágazat hatását. Ahogy a hús- és tejfogyasztás globálisan növekszik, ez a hatás is növekszik.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon

“akkor a globális hőmérséklet-emelkedés két fok alatt tartásának nemzetközi célja teljesen lekerülhet az asztalról”

Az ipar célja, hogy a húsfogyasztás 2050-ig 75 százalékkal, a tejfogyasztás pedig 65 százalékkal nőjön. A tanulmány szerzői azt is kifejtik, hogy ha az összes állattenyésztési módszert átállnánk a lehető legkisebb hatás elérése érdekében, az csak 32 százalékkal csökkentené az állattenyésztési ágazatból származó üvegházhatású gázok kibocsátását . Bár ez jelentős csökkenésnek tűnhet, nem elegendő ellensúlyozni a növekvő hús- és tejtermék-kereslethez kapcsolódó kibocsátások mennyiségét.

De jó hír, hogy a kibocsátás közvetlenül a fogyasztói kereslet alapján csökkenthető. A Chatham House eredményeinek ezüst bélése az volt, hogy azok az egyének, akik tudomást szereztek az állatállomány környezetre gyakorolt ​​hatásáról, nagy hajlandóságot mutattak fogyasztási szokásaik ennek megfelelő megváltoztatására.

Ahogyan a tanulmány egyik szerzője kijelenti:

A kutatás nem azt mutatja, hogy mindenkinek vegetáriánusnak kell lennie ahhoz, hogy két fokra korlátozza a felmelegedést, de a személyes étrend túlnyomórészt növényi alapú átállítása lesz a legnagyobb hatással.

Az a tény, hogy ha nem kezdünk elszakadni a hústól és a tejtermékektől , soha nem leszünk képesek elérni azokat az éghajlatváltozás-mérséklési célokat, amelyek szükségesek az élet megőrzéséhez, amint tudjuk. Amikor tudod, hogy elképesztő, pozitív különbségeket tudsz biztosítani (a bolygó és az egészség szempontjából), csak több zöldséget és gabonát , kevesebb húst és tejterméket fogyasztva … miért ne tennéd?

A One Great Planet cikke alapján.


1 hozzászólás

Egy hozzászólás a(z) “A húsfogyasztás rombolja a környezetet” bejegyzéshez

  1. Guru szerint:

    Minden szava igaz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Szükségem van speciális étrendre, ha sportolok?

2021.10.24 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

A húsevés etikája

2021.03.22 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód