Olyan életet kell adnunk az állatoknak, amelyet érdemes megélni

2021.03.18 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Temple Grandin állatjóléti szakértő egy lehetséges érvet ajánl a húsevés védelménre. “Életre méltó életet kell adnunk az állatoknak” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb haszonállatnak egyáltalán nem lenne élete, ha senki sem enne húst. Kombinálja ezeket a pontokat, és azzal érvelhet, hogy jobb, ha olyan életet élünk, amelyet érdemes élni, mint azt, hogy egyáltalán nincs élet – még akkor is, ha ez lemészárlással és fogyasztással végződik.

Ugyanezt az érvet használva felnevelhetünk gyermekeket szervtermelés céljából

Nehéz a haszonállatokra korlátozni azt az érvet, hogy “egy életet érdemes megélni, mint egyáltalán nem”. Ugyanezen érv alapján gyermekeket is felnevelhetünk szervtermelés céljából: Amíg jól gondozták őket, tudatlanok a sorsukról és fájdalm nélkül lemészárolták őket, azt mondhatnák, hogy érdemes élniük. A klón (rövid) életet kap, egy haldokló lány új szívet kap, mindenki nyer! Ez racionálisan következetes, de bizonyosan nem helyes.

Talán néhány ragyogó filozófus kifejti ezeket a kérdéseket, de mivel nem tartozom ezek közé, azt a következtetést hagytam, hogy a vegánoknak igazuk van. Furcsa módon ez azonban nem késztetett arra, hogy kétszer is elgondolkodjak azon, hogy másnap ne pulykasonka kerüljön a szendvicsemre. Racionális szinten voltam meggyőződve, de nem testet öltött, zsigeri módon.


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

A veganizmus megoldhatja a világ éhezését?

2022.07.05 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Milyen előnyökkel szolgálhat a vegetáriánus étrend?

2021.05.20 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód