Laboratóriumban tenyésztett csirkehús Szingapúrból
2021.02.22 / Balázs
Szingapúrban kapott a világon először, hatósági engedélyt az állati sejtből, laboratóriumban, tenyésztett csirkehús forgalmazása. A mesterségesen előállított hús tíz év múlva a teljes húságazat piacának a tizede lehet.
A mesterséges húskultúra a szingapúri élelmiszer-hivatal hozzájárulásával a csirkefalatok alapanyagának része lehet. Két éve kezdődött az engedélyeztetési eljárás, melyet a hivatal külső szakértők bevonásával végzett el akik nem csak a végterméket vizsgálták, hanem a gyártási folyamatot is.
Az eljárás folyamán izomsejteket nyernek az állatból, majd növényi eredetű tápanyagokat adnak hozzá, és bioreaktorban indul meg a sejtosztódás. Nincs szükség antibiotikumokra, hormonokra.Az eljárás során bakteriális fertőzés sem fenyeget. A bioreaktorban növényi proteint kevernek a készítményhez , az arány azonban titkos.
A mesterséges csirkehús ára 50 dollár körüli áron kerül forgalomba. A cél az, hogy a világ minden táján megkapják az élelmiszer-biztonsági engedélyt.
Vélemény, hozzászólás?