A hús valódi ára?
2021.04.10 / Balázs / 2 perc olvasnivaló
Hús. Tudjuk, mennyibe kerül nekünk, és mit tesz a testünkkel … de valami hiányzik. Mit szólnál ahhoz, hogyha megtudnád mennyibe kerül a hús bolygónknak ? Tényleg olyan káros? És milyen Káros?! Egy német élelmiszerbolt nemrégiben végezte el a munkát helyettünk, hozzáadva az üvegházhatású gázok, a nitrogén, az energia és a földhasználaton alapuló károk költségeit a tényleges árcédulához… „valódi költséget” adva a fogyasztónak.
Az eredmény? “A húsnak háromszor többe kell kerülnie”
De várj, mi köze a CO2-nak a csirkepörkölthöz? Azok számára, akik még csak most kezdik el megtanulni a húsos ételek mögött rejlő bolygó-pusztítási titkokat, lebontottuk a hús bolygónkra gyakorolt főbb hatásait.
Klímaváltozás
Az állattenyésztés nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázokhoz, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az üvegházhatást okozó gázok összkibocsátásának mintegy 14,5% -áért felel (több, mint a közlekedési ágazaté!).
A szokásos ipari gazdaságok hatalmas, koncentrált mennyiségű trágyát használnak, amelyek levegőszennyezést okoznak. Ezen túlmenően a szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, ami körülbelül 25-szer erősebb, mint az üvegházhatást okozó CO2.
Területhasználat és erdőirtás
Ha a gazdaságok nagyszámú szarvasmarhát és más állatállományt nevelnek, van-e környezeti költségük ezek etetésének?Persze. A világ megművelt területének harmadáttakarmány, főleg szója és kukorica termesztésére használják. A szója energiadús növény, amely a baromfi, a szarvasmarha és a sertés étrendjének fontos részévé vált … amely szintén sok megművelhető területet foglal el, körülbelül 90 millió hektár (ez háromszor akkora, mint Olaszország!) . Az amazóniai erdőirtások 75% -át a globális húsiparhoz kötik.
Vélemény, hozzászólás?