A hús valódi ára?

2021.04.10 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Hús. Tudjuk, mennyibe kerül nekünk, és mit tesz a testünkkel … de valami hiányzik. Mit szólnál ahhoz, hogyha megtudnád  mennyibe kerül a hús bolygónknak ? Tényleg olyan káros? És milyen Káros?! Egy német élelmiszerbolt nemrégiben végezte el a munkát helyettünk, hozzáadva az üvegházhatású gázok, a nitrogén, az energia és a földhasználaton alapuló károk költségeit a tényleges árcédulához… „valódi költséget” adva a fogyasztónak.

Az eredmény? “A húsnak háromszor többe kell kerülnie”

De várj, mi köze a CO2-nak a csirkepörkölthöz? Azok számára, akik még csak most kezdik el megtanulni a húsos ételek mögött rejlő bolygó-pusztítási titkokat, lebontottuk a hús bolygónkra gyakorolt ​​főbb hatásait.

Klímaváltozás

Az állattenyésztés nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázokhoz, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az üvegházhatást okozó gázok összkibocsátásának mintegy 14,5% -áért felel (több, mint a közlekedési ágazaté!).

A szokásos ipari gazdaságok hatalmas, koncentrált mennyiségű trágyát használnak, amelyek levegőszennyezést okoznak. Ezen túlmenően a szarvasmarhák metánt bocsátanak ki, ami körülbelül 25-szer erősebb, mint az üvegházhatást okozó CO2.

Területhasználat és erdőirtás

Ha a gazdaságok nagyszámú szarvasmarhát és más állatállományt nevelnek, van-e környezeti költségük ezek etetésének?Persze. A világ megművelt területének harmadáttakarmány, főleg szója és kukorica termesztésére használják. A szója energiadús növény, amely a baromfi, a szarvasmarha és a sertés étrendjének fontos részévé vált … amely szintén sok megművelhető területet foglal el, körülbelül 90 millió hektár (ez háromszor akkora, mint Olaszország!) . Az amazóniai erdőirtások 75% -át a globális húsiparhoz kötik.

 


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

A hús valódi ára? 2.rész

2021.04.18 / Balázs / 5 perc olvasnivaló

Mi a bajod a … marhahússal?

2022.03.01 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód