Boldog disznók – boldog hús?

2021.03.16 / Balázs / 5 perc olvasnivaló

Ez a blog annak a sorozatnak a része, amely a Farmed and Dangerous című , 4 részes szatirikus websorozatban az élelmezési rendszerrel és az ipari mezőgazdasággal kapcsolatos kérdéseket tárja fel.

5:00 óra van. Kint 15 fok van, és egy hóvihar, amely akár tizenhat centire is. Ezen a téli csodaországon kívül, a szántóföldeken és az istállóban szétszórva 250 disznó található melegen szalmában fészkelve menedékhelyükön vagy istállójukban, mélyen alszik nagy, nagy disznókupacokban, osztozva a test melegében és a testi érintkezés társadalmi kényelmében.

Boldog disznók. Talán ugyanolyan boldogok, mint a boldogság. Végül is minden kéznél van, vagy vágy, ebben az esetben kéznél van. Étel, menedék, víz, friss levegő, hely barangoláshoz, futáshoz, játékhoz, meleg, mély szalma, amelybe belefúródhat. Semmire sem vágynak, még a tél mélyén is. Amint körbejárják a karámjaikat vagy az udvarukat, a hóban száguldoznak, és még a befagyott talajt is túrják, állandó csendesen morognak, ami kifejezi az elégedettséget, és kommunikálnak más disznókkal. A csendes morgás egész nap oda-vissza jár a disznók között. Ugyanolyan megnyugtató, mint a kabócák hangja a nyári estéken.

A disznók egy része, az istállóban, ahol a legmelegebb, és a szalma a legmélyebb, csak 20kg. Mások 70 kg. A legnagyobbak 140 kg felett vannak. A nagy disznók annyira immunisak a hidegre, hogy ha húsz fok és napsütés van, szórakozásból belemerítik a fejüket a víztartályba, miközben feltöltöm. Az elégedettség, a boldogság különféle megnyilvánulásai fertőzőek. Soha nem sétálok el, és nem hajtok el arra a traktorral , hogy mosolyogva, vagy gyakran hangosan kuncogva ne csodálkozzak ár egy disznócsoportra. Boldog disznók.

A legnagyobb disznók közül tíz holnap fog meghalni, nem az én kezemben, hanem az én kérésemre. Ma délután, amíg szunyókálnak, csapdába csalom őket menedékhelyükön. Majd visszaállítom az állatállomány utánfutóját, és létrehozok egyfajta csúszdát, amelybe beterelhetem a disznókat, és fel tudom hajtani őket a pótkocsira. Ha már a pótkocsin vannak, akkor a tíz disznót, azt a tíz boldog disznót a vágóhídra hajtom, ahol kirakom őket egy ólba. A közelgő vihar miatt nem adhatom le őket csak holnap, amit jobban szeretnék. Ehelyett ezeknek a boldog disznóknak életük utolsó éjszakáját boldogtalanul, ismeretlen, furcsa szagú, betonpadlós ólban kell töltenie, mielőtt egyesével behajtják őket egy csúszdába, ahol gyorsan megölik őket.

Holnap 9:00 előtt, mire elraktam a havat, hogy etethessem és itathassam a megmaradt boldog disznókat, a tíz disznó, amelyet a vágóhídon hagytam, meghal. Fogságban, fegyverrel lövik fejb eőket, hogy eszméletüket vesszék, majd egy vaskos, kivételesen éles kést merítenek a még mindig dobogó szívükbe annak érdekében, hogy az egész életüket adó vért lecsapolják, ami átfutott a szívükön. a vénák és az artériák kipattannak, és a szürke beton vágóhíd padlóján egy vastag, elterjedt bíborvörös medence jön létre.

Húsz perccel később élettelenek lesznek, két részre hasítják őket, és hátsó lábuknál fogva hosszú, fényes, rozsdamentes acél akasztókon lógnak, amelyeket egy kerék egy sínhez rögzít, hogy az elhullott disznók be tudjana gördülni a hűtőbe, így testük, tetemük,még mindig meleg attól az élettől, amelyet elvettek tőlük, hogy meg tudjuk enni a húsukat, lehűthető előírt mínusz negyven fokig. Szemük, nagyon emberi tekintetű szemük, amely az életben nyilvánvaló intelligenciával néz ki rád, olyan csendes és üveges lesz, mint a golyók.

A jelenlegi írásban a boldog sertések ideális alternatívát jelentenek a gyárgazdaságokban nevelkedett nyomorúságos és bántalmazott sertések előtt. A boldog sertésekből boldog hús lesz, és a boldog hús jó. Jól kell éreznünk magunkat, ha boldog húst eszünk.

Valóban jól kellene éreznünk magunkat? Ennyire egyszerű?

Közel 2000 boldog disznó kísértete kísért.

[Megjegyzés: Körülbelül egy hónappal ezelőtt volt az utolsó lelkiismereti válságom, egy évtizedes, többé-kevésbé intenzív lelkiismereti válság utát. Miután elhagytam az akkor látszólag legmegfelelőbb igazolás, boldogság és gyors, fájdalommentes halál utolsó érveit, vegetáriánus lettem. Most kezdem a sertéstenyésztő életem befejezésének bonyolult folyamatát.]

A Huffington Post cikke alapján


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Nem kell halat enni az Omega-3 beviteléhez?

2022.09.25 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód