Fűszeres édesburgonya ragu

2021.03.14 / Deésy György

Az édesburgonya felhasználási lehetőségei korlátlanok, mint a zöldségeké úgy általában. Fontos megjegyezni, hogy az igazi aromák és a roppanós állag pirítással őrizhetők meg. Ez a ragu leginkább a dél mediterrán térségre jellemző ízvilágot képviseli.

Előkészítési idő: 20 perc (rengeteg hámozás és pucolás)
Főzési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1, 2 marék zöldbab
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál örölt koriander
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál chilipor
  • só, 4 színes bors őrölve ízlés szerinti mennyiségben.
  • Ízlés szerinti mennyiségben 1, 2, 3 csipet a következőkből:
    • őrölt szerecsendió
    • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • Növényi zsiradék a pirításhoz.
  • 1 dl paradicsompüré (nem sürített paradicsom) a megfelelő szafthoz.
  • Víz vagy zöldség alaplé.

1. A lábosba zsiradékon megpirítjuk a római köményt és az őrölt koriandert, amíg pattogni nem kezdenek (hogy ne keserítsük meg). A hevített zsiradékon elkezdjük pirítani a kemény zöldségeket, amikor elkezdenek leragadni hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát és tovább pirítjuk amíg el kezdenek karamellizálódni. Közben hozzáadjuk a többi fűszert, paradicsompürét és a zöldbabot (ha fagyasztott, akkor a főzés végső stádiumában) Ekkor jön az első illatbomba. Amikor a hagyma elkezd barnulni levesszük a tűzről, félretesszük.

2. Serpenyőben zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott édesburgonyát és pirítjuk, amig láthatóan megsülnek a kockák, de még nem puhul meg.

3. A pirított zöldségekhez hozzá öntjük az édesburgonyát és felöntjük annyi vízzel vagy zöldség alaplével, hogy a számunkra megfelelő szavatosságú, állagú ragut kapjuk és felforraljuk. Amikor forrni kezd visszavesszük a hőt és addig bugyogtatjuk, amíg láthatóan besűrűsödik, de még nem kezd el szétfőni az édesburgonya. Érdemes folyamatosan ellenőrizni a burgonya kocák állagát és ha szükséges utófűszerezni.



nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Zöldséges zöldtészta

2022.06.25 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Karfiol fasírt

2021.02.24 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

hírek

receptek

életmód