Fűszeres édesburgonya ragu
2021.03.14 / Deésy György
Az édesburgonya felhasználási lehetőségei korlátlanok, mint a zöldségeké úgy általában. Fontos megjegyezni, hogy az igazi aromák és a roppanós állag pirítással őrizhetők meg. Ez a ragu leginkább a dél mediterrán térségre jellemző ízvilágot képviseli.
Előkészítési idő: 20 perc (rengeteg hámozás és pucolás)
Főzési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1, 2 marék zöldbab
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál örölt koriander
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál chilipor
- só, 4 színes bors őrölve ízlés szerinti mennyiségben.
- Ízlés szerinti mennyiségben 1, 2, 3 csipet a következőkből:
-
- őrölt szerecsendió
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- Növényi zsiradék a pirításhoz.
- 1 dl paradicsompüré (nem sürített paradicsom) a megfelelő szafthoz.
- Víz vagy zöldség alaplé.
1. A lábosba zsiradékon megpirítjuk a római köményt és az őrölt koriandert, amíg pattogni nem kezdenek (hogy ne keserítsük meg). A hevített zsiradékon elkezdjük pirítani a kemény zöldségeket, amikor elkezdenek leragadni hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát és tovább pirítjuk amíg el kezdenek karamellizálódni. Közben hozzáadjuk a többi fűszert, paradicsompürét és a zöldbabot (ha fagyasztott, akkor a főzés végső stádiumában) Ekkor jön az első illatbomba. Amikor a hagyma elkezd barnulni levesszük a tűzről, félretesszük.
2. Serpenyőben zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott édesburgonyát és pirítjuk, amig láthatóan megsülnek a kockák, de még nem puhul meg.
3. A pirított zöldségekhez hozzá öntjük az édesburgonyát és felöntjük annyi vízzel vagy zöldség alaplével, hogy a számunkra megfelelő szavatosságú, állagú ragut kapjuk és felforraljuk. Amikor forrni kezd visszavesszük a hőt és addig bugyogtatjuk, amíg láthatóan besűrűsödik, de még nem kezd el szétfőni az édesburgonya. Érdemes folyamatosan ellenőrizni a burgonya kocák állagát és ha szükséges utófűszerezni.
Vélemény, hozzászólás?