Hajdinával töltött káposzta

2021.07.04 / Balázs

6 fő részére, kalóriaértéke: 153 kcal (100 g), elkészítési idő: 240 perc,
közepesen nehéz és viszonylag olcsó étel

Tipp:
A töltött káposzta elkészítése idő-, és munkaigényes feladat. Az ételhez szószt is készíthetünk. Ennek alapja a gombafőzet, amelyet lisztes, tejfölös rántással felfuttatunk, sóval és borssal ízesítjük. Lengyelország néhány ré­szén a töltött káposztát karácsonykor ünnepi vacsoraként tálalják.

Elkészítés:
A gombát 2 órán át vízben áztatjuk, majd megfőzzük. Miután megpuhult, leszűrjük. Ezt a műveletet érdemes már előző nap elvégezni. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk, és addig főzzük, amíg a le­veleit könnyen le nem vághatjuk a káposztafejről. A hajdinát kevés vajjal, a gombafőzet egy részében megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Vigyáz­zunk, nehogy a kását túlfőzzük. Serpenyőben egy kevés vajon a kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagyma­nyomón átpré­selt fokhagymát, a hajdinát, néhány felaprított gombát, majoránnával, sóval és borssal befűszerezzük, majd alaposan össze­keverjük, és levesszük a tűzről. Kiválogatjuk a szép káposztaleveleket, a fő ereket kivágjuk, majd minden levélre egy-egy kanál tölteléket rakunk. A leveleket összetekerjük, csakúgy, mint a töltött káposztánál. Az edény alját a maradék káposztale­velekkel kibéleljük, meglocsoljuk néhány evőkanálnyi gombafőzettel, rá­rakjuk a töltött káposztát és fedő alatt, 20 percig sütjük.

Hozzávalók:

  • 1 fej fehér káposzta
  • A töltelék hozzávalói:
  • 1 pohár hajdinakása
  • 4 dkg szárított gomba
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál szárított majoránna / 2 evőkanál friss majoránna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • só, bors
  • 1 evőkanál olaj
  • A szósz hozzávalói:
  • 1/2 l gombafőzet
  • 1/2 evőkanál liszt
  • 1/2 pohár 12 %-os tejföl
  • só, bors

nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi zöld palacsinta

2022.06.05 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Spenótos makaróni

2022.02.20 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

hírek

receptek

életmód