Hajdinával töltött káposzta
2021.07.04 / Balázs
6 fő részére, kalóriaértéke: 153 kcal (100 g), elkészítési idő: 240 perc,
közepesen nehéz és viszonylag olcsó étel
Tipp:
A töltött káposzta elkészítése idő-, és munkaigényes feladat. Az ételhez szószt is készíthetünk. Ennek alapja a gombafőzet, amelyet lisztes, tejfölös rántással felfuttatunk, sóval és borssal ízesítjük. Lengyelország néhány részén a töltött káposztát karácsonykor ünnepi vacsoraként tálalják.
Elkészítés:
A gombát 2 órán át vízben áztatjuk, majd megfőzzük. Miután megpuhult, leszűrjük. Ezt a műveletet érdemes már előző nap elvégezni. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk, és addig főzzük, amíg a leveleit könnyen le nem vághatjuk a káposztafejről. A hajdinát kevés vajjal, a gombafőzet egy részében megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Vigyázzunk, nehogy a kását túlfőzzük. Serpenyőben egy kevés vajon a kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, a hajdinát, néhány felaprított gombát, majoránnával, sóval és borssal befűszerezzük, majd alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzről. Kiválogatjuk a szép káposztaleveleket, a fő ereket kivágjuk, majd minden levélre egy-egy kanál tölteléket rakunk. A leveleket összetekerjük, csakúgy, mint a töltött káposztánál. Az edény alját a maradék káposztalevelekkel kibéleljük, meglocsoljuk néhány evőkanálnyi gombafőzettel, rárakjuk a töltött káposztát és fedő alatt, 20 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 1 fej fehér káposzta
- A töltelék hozzávalói:
- 1 pohár hajdinakása
- 4 dkg szárított gomba
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanál szárított majoránna / 2 evőkanál friss majoránna
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- só, bors
- 1 evőkanál olaj
- A szósz hozzávalói:
- 1/2 l gombafőzet
- 1/2 evőkanál liszt
- 1/2 pohár 12 %-os tejföl
- só, bors
Vélemény, hozzászólás?