Hamarosan elkészül a levegőből tenyésztett műhús

2021.04.06 / Balázs

Hihetetlen fejlemények jelennek meg a levegő hasznosításának kérdésében. Ide tartoznak azok, amelyekből olyan anyagokat lehet levegővel előállítani, amelyekre korábban nem is volt érdemes gondolni, mert ez teljesen lehetetlen kihívásnak tűnt. Az Air Protein nevű kaliforniai cég például kifejlesztett egy hústermelési helyettesítési technológiát, amely alapvetően különbözik a levegő alapú mesterséges hús előállításának korábbi megközelítéseitől. Egy másik újítás a gyémántok levegőből történő kinyerése.

A növényi vagy sejttenyésztett változatok mellett hamarosan megjelenhet a kiskereskedelemben a levegő alapú műhús is. Az Air Protein nevű kaliforniai vállalat olyan gyártási technológiát dolgozott ki, amely jelentősen eltér a korábbi megközelítésektől – írja a Store Insider a The Spoon nyomán.

A folyamat során a vállalat géntechnológiával módosított mikroorganizmusokkal táplálja a levegőben lévő elemeket (például szén-dioxidot) egy fermentációs tartályban. Miután a mikrobák elfogyasztották, ezek az elemek fehérjét szabadítanak fel, amely egészséges mesterséges húsok alapanyagaként is felhasználható.

Mivel a “levegő fehérje” előállításához sem földre, sem vízre nincs szükség, az anyag gyakorlatilag bárhol előállítható.

Bár az Air Protein még nem határozta meg, hogy milyen konkrét húsfajtákat szándékozik előállítani a jövőben, azt állítja, hogy termékeit közvetlenül a fogyasztóknak fogja eladni.

 


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Elég fehérje van a húsmentes étrendben?

2022.08.25 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód