Zöld búzaleves
2021.04.16 / Balázs
4 fő részére, kalóriaértéket 136 kcal (100 g), elkészítési idő: 30 perc,
könnyű és viszonylag olcsó étel
Elkészítés:
A búzát szétválogatjuk, megmossuk, hideg vízzel felöntjük, és éjszakára állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, friss vízzel felöntjük, lassú tűzön 1 órán át főzzük míg megpuhul, végül leszűrjük. A hagymát kockára vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és zellerszárat, a reszelt fehérrépát és zellergumót, a legyalult káposztát, 1 és 1/2 liter vízzel felöntjük, végül babérlevéllel és szegfűborssal fűszerezzük. 30 percig főzzük, a végén beleszórjuk a főtt búzát, felforraljuk, és leves fűszerrel, sóval és borssal ízesítjük. Az apróra vágott petrezselyem zöldjét és kaprot a főzés végén szórjuk a levesbe. Tálalás előtt a leves tetejét tejföllel díszítjük.
Hozzávalók:
15 dkg búza
1 sárgarépa, 1 fehérrépa
1 fej hagyma
2 póréhagyma
4 szár szárzeller
1 darab zellergumó
1/2 kisebb káposztafej
1 csomag petrezselyem zöldje
1 csomó kapor
1 evőkanál olaj
4 evőkanál tejföl
leves fűszer
só, bors, szegfűbors, babérlevél
Tipp: A levesek általában alacsonyabb kalóriaértékükkel ellentétben, laktató ételek. Nekik köszönhetően kevesebbet fogyasztunk a második, sokkal kalóriadúsabb fogásból.
Vélemény, hozzászólás?