A húsevés elleni érvek áttekintése

2021.03.28 / Balázs / 4 perc olvasnivaló

Peter Singer – a Princetoni Egyetem és a Melbourne-i Egyetem professzora és az állatfelszabadító mozgalom úttörője – régóta azt állítja, hogy ha hús, hal, tejtermék vagy tojás fogyasztása nélkül is lehet egészségesen élni , akkor inkább ezt a lehetőséget kell választania ahelyett,hogy felesleges kárt okoznánk az állatoknak.

Az Animal Liberation című könyvében Singer azzal érvelt, hogy mivel a nem emberi állatok úgy érzik, az utilitárius etika szerint kell kezelni őket . Singer munkáját azóta széles körben elemzik filozófusok, és szimpatizánsok, és ezt az állatvédők is alkalmazzák valamint etikus vegetáriánusok és vegánok is használják érvelésük forrásaként .

Az etikus vegetáriánusok szerint az állatok bántalmazásának vagy megölésének okai hasonlóak az emberek bántalmazásának vagy megölésének okaihoz. Állításuk szerint az állat megölése, akárcsak az ember megölése, csak szélsőséges körülmények között igazolható; egy élőlény fogyasztása csak ízléséből, kényelme érdekében vagy megszokásból nem igazolható. Egyes etikusok hozzátették, hogy az emberek, ellentétben más állatokkal, erkölcsileg tudatában vannak viselkedésüknek, és választhatnak; ezért léteznek törvények, amelyek az emberi viselkedést szabályozzák, és ezért erkölcsi normák vonatkoznak rá.

Az etikai vegetáriánus aggodalmak a fejlett országokban egyre elterjedtebbek, különösen a gyári gazdálkodás elterjedése, a nyíltabb és grafikusabb dokumentáció miatt, hogy az emberi húsevés mit jelent az állat számára , és a környezettudatosság miatt.

A húsfogyasztás egyes képviselői azzal érvelnek, hogy a hústermelés jelenlegi igényét ki kell elégíteni a tömegtermelési rendszerrel, az állatok jólététől függetlenül. A kevésbé radikális támogatók azt állítják, hogy az olyan gyakorlatok, mint a jól irányított szabad tartás és a vadászott állatok fogyasztása kielégíthetik a tömegesen előállított hús iránti igényt.

A világszerte hatalmas élelmiszer-pazarlás csökkentése hozzájárulna a húspazarlás csökkentéséhez, és ezáltal az állatok megmentéséhez. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek körülbelül egyharmadát pazarolják el világszerte (körülbelül 1,3 milliárd tonna évente).

Egyesek az emberekkel és az állatokkal szembeni egyenlőtlen bánásmódot eyyfajta formájaként írták le , mint például az antropocentrizmus vagy az emberközpontúság.

Az állatvédelmi mozgalomtörekszik az emberi és nem emberi állatok közötti merev erkölcsi és jogi megkülönböztetés megszüntetésére, az állatok tulajdonjogának megszüntetésére, valamint a kutatási , élelmiszeripari, ruházati és szórakoztató iparban való felhasználásuk végére .

Jay Bost, agroökológus győztese a  The New York Times  esszé pályázatán  az etika húsevés meletti  érvelése a : a húsevés felvetett bizonyos körülmények között az etikus, bizonyos körülmények között nem etikus, tekintettel a  környezeti hatására.

Azt javasolja, hogy  az etikát úgy definiálják, hogy valaki  a ökológiailag a legjóindulatúbb módon él, akkor a húsevés etikus.


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Mi a bajod a … marhahússal?

2022.03.01 / Balázs / 2 perc olvasnivaló

Az állatokat nem a húsukért tartják?

2021.07.02 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Keresés az oldalon

hírek

receptek

életmód