Mi a bajod a … marhahússal?
2022.03.01 / Balázs / 2 perc olvasnivaló
Amikor a tápanyagok energiává alakításáról van szó, az állatok nagyon alacsony hatékonyságúak. A tápanyagoknak (állattól függően) csak 5-25 százaléka alakul át ehető hússá. A többi az állat anyagcseréjére, valamint az ehetetlen ideg- és csontszövetek felépítésére megy el. A hatékonyság hiánya különösen nagy a marhahús esetében – 1 kg marhahús előállításához akár 12 kg gabonára is szükség lehet.
A világ mezőgazdasági területének mintegy 60%-át használják marhahústermelésre, mégis a marhahús a világ fehérjebevitelének kevesebb mint 5%-át, kalóriájának pedig kevesebb mint 2%-át adja. Amint arra a Greenpeace „Monster” című filmje is rávilágított, a marhahústermelés közvetlenül felelős az Amazonas erdőirtásáért. Paul McCartney azt mondta: „A világ erdei valóban pótolhatatlanok. Őshonos népeknek, csodálatos élővilágnak adnak otthont, és létfontosságúak a klímaválság elleni küzdelemben. Ezeket az erdőket azonban megdöbbentő ütemben irtják ki, hogy még több ipari húst és tejterméket termeljenek. Ezért olyan fontos, hogy csökkentsük a húsfogyasztásunkat.”
Vélemény, hozzászólás?