Tökleves
2021.04.30 / Balázs
4 fő részére, kalóriaértéke: 128 kcal (100 g), elkészítési idő: 40 perc,
közepesen nehéz és olcsó étel
Tipp:
A leveshez készíthetünk csipetkét is, de pikánsabb és finomabb, burgonya nudlival szervírozva.
Elkészítés:
A tököt magházától megtisztítjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasban, vízzel felöntve, megfőzzük. A víz éppen csak annyi legyen, hogy a tököt ellepje. A puhára főtt tököt szitán átpasszírozzuk, tejet adunk hozzá, és kis lángon tovább főzzük, míg a leves krémes nem lesz. A főzés vége felé sóval és 1 evőkanál cukorral ízesítjük. A nudlihoz a fele burgonyát megfőzzük, s miután kihűlt, összetörjük, vagy átpasszírozzuk. A többi burgonyát apró lyukú reszelőn lereszeljük, és egy lenvászon edénytörlőn a levét kipréseljük. Mind a két burgonyapépet egy csipetnyi sóval összedolgozzuk, golyócskákat formálunk belőle és megfőzzük. Ha a tészta túl híg, egy kevés búzalisztet adjunk hozzá. A kész nudlikat a levessel tálaljuk. A levest ízlés szerint cukrozhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 kisebb tök
- 1 l tej
- Nudli hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 5 dkg liszt
- só, cukor
Vélemény, hozzászólás?