Zöldséges torta
2022.01.04 / Balázs
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát: a tojásfehérjét elválasztjuk a sárgájától. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojássárgáját, zsírt, 1/2 teáskanálnyi sót, és 4 evőkanálnyi jéghideg vízzel feleresztjük. A hozzávalókat sima masszává dolgozzuk. A tésztát letakarva, hűtőszekrényben, 30 percig pihentetjük. Közben a karfiolt és a brokkolit kis rózsákra bontjuk, a sárgarépát meghámozzuk, és keskeny hasábokra vágjuk.
A zöldségeket egy lábasban, 1 pohár, forrásban lévő sós vízben, kis lángon 10 percig főzzük, majd szitán jól lecsöpögtetjük. Elkészítjük a sajtszószt: a megmaradt tojást és a tésztából kimaradt tojásfehérjét elkeverjük tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval, és a finomra reszelt sajt felével. 26 cm átmérőjű tűzálló, lapos formát kibélelünk a tésztával, úgy, hogy a tészta széleit felhajtjuk, majd egyenletesen ráterítjük a zöldségeket és meglocsoljuk a sajtszósszal. A tortát 220°C-ra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük. A sütés felénél a tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot. Közvetlenül sütés után, sütőformából tálaljuk.
Tipp:
Télen, amikor a friss zöldségek nehezebben beszerezhetők, használjunk mélyhűtött termékeket.
4 fő részére, kalóriaértéke: 182 kcal (100 g), elkészítési idő: 60 perc,
közepesen nehéz és olcsó étel
Hozzávalók:
- 1 kisebb karfiol
- 50 dkg brokkoli
- 40 dkg sárgarépa
A tészta hozzávalói:
- 1 tojás
- 10 púpos evőkanál liszt
- 8 dkg zsír
- 4 evőkanál víz
- 1/2 teáskanál só
- A szósz hozzávalói:
- 15 dkg sajt
- 2 tojás
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors
- csipetnyi szerecsendió
Vélemény, hozzászólás?