Zöldséges torta

2022.01.04 / Balázs

Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát: a tojásfehérjét elválasztjuk a sárgájától. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojássárgáját, zsírt, 1/2 teáskanálnyi sót, és 4 evőkanálnyi jéghideg vízzel feleresztjük. A hozzávalókat sima mas­szává dolgozzuk. A tésztát letakarva, hűtőszekrényben, 30 percig pihentet­jük. Közben a karfiolt és a brokkolit kis rózsákra bontjuk, a sárgarépát meghámozzuk, és keskeny hasábokra vágjuk.

A zöldségeket egy lábasban, 1 pohár, forrásban lévő sós vízben, kis lángon 10 percig főzzük, majd szitán jól lecsöpögtetjük. Elkészítjük a sajtszószt: a megmaradt tojást és a tésztá­ból kimaradt tojásfehérjét elkeverjük tejszínnel, sóval, borssal, szerecsen­dióval, és a finomra reszelt sajt felével. 26 cm átmérőjű tűzálló, lapos for­mát kibélelünk a tésztával, úgy, hogy a tészta széleit felhajtjuk, majd egyenletesen ráterítjük a zöldségeket és meglocsoljuk a sajtszósszal. A tor­tát 220°C-ra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük. A sütés felénél a tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot. Közvetlenül sütés után, sütőfor­mából tálaljuk.

Tipp:
Télen, amikor a friss zöldségek nehezebben beszerezhetők, használjunk mélyhűtött termékeket.

4 fő részére, kalóriaértéke: 182 kcal (100 g), elkészítési idő: 60 perc,
közepesen nehéz és olcsó étel

Hozzávalók:

  • 1 kisebb karfiol
  • 50 dkg brokkoli
  • 40 dkg sárgarépa

A tészta hozzávalói:

  • 1 tojás
  • 10 púpos evőkanál liszt
  • 8 dkg zsír
  • 4 evőkanál víz
  • 1/2 teáskanál só
  • A szósz hozzávalói:
  • 15 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, bors
  • csipetnyi szerecsendió

 


nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kapcsolódó cikkek

Spenótos tészta másképp

2021.09.14 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

Zöldség fasírt

2021.03.02 / Balázs / 1 perc olvasnivaló

hírek

receptek

életmód